Sunday, 13 November 2011

Kelebihan isteri yg taat...
Sesungguhnya Muslimah yang bersuami mendapat jaminan pintu syurga. Alangkah enaknya jadi muslimah. Dalam pernikahan, mereka tidak perlu mencari nafkah. Dengan status sebagai isteri, mereka akan mendapat makanan, pakaian, dan tempat tinggal serta perlindungan daripada suami.
Suami pula yang memenuhi keperluan mawadahnya. Islam sudah mengatur semua itu, namun ia harus ditempuh dengan usaha.

Memang di dunia ini tidak ada hak tanpa kewajipan dan tidak ada hadiah tanpa kerja. Suami yang memberikan semua jaminan terbabit harus disenangkan hatinya, dipatuhi keinginannya, dipenuhi keperluan mawadahnya.
Pendek kata, apa saja yang suami inginkan (selama bukan dosa) harus dipenuhi. Maka jika suami reda terbukalah pintu syurga bagi isteri. Suami adalah manusia dan manusia tidak ada yang sama antara satu sama lain.

Manusia tidak ada yang sempurna, malah ada saja kekurangannya. Sebab itu isteri perlu terima kekurangan suami.
Isteri juga memiliki kegemaran berbeza-beza. Maka terima pulalah kegemaran suami. Bahkan dalam Islam, kegemaran suami adalah kewajipan isteri untuk memenuhinya.

Misalnya, suami kita menggemari wangi-wangian, maka wajib bagi isterinya selalu memakai wangi-wangian di hadapan suami. Daripada Ummu Salamah, dia berkata, “Rasulullah s.a.w bersabda: Seorang perempuan jika meninggal dan suaminya meredainya, maka dia akan masuk syurga.” (Hadis riwayat Ahmad dan Thabrani)
Pada awal abad hijriyah, hidup generasi yang diberkati Allah s.w.t. Ketika itu, hidup puteri Rasulullah yang mulia, Sayidatina Fatimah. Dia adalah contoh wanita ahli syurga yang menghabiskan waktu di rumah, memasak, mencuci pakaian, dan mengurus anak tanpa pembantu.

Ayahnya yang mulia tidak membenarkan permintaan Sayidatina Fatimah agar dapat diberikan pembantu.
Baginda sebaliknya memberi resipi zikrullah yang dapat menghilangkan kelelahan. Suami Sayidatina Fatimah adalah sahabat yang mulia pula, Ali, yang juga ahli syurga.
Ali hidup penuh kesederhanaan dan tidak pernah memadu isterinya dengan wanita lain selama hidupnya.

Dia adalah pemuda yang melamar puteri pemimpin umat dengan menggadaikan baju besinya. Ada wanita lain di sisi Rasulullah iaitu Sayidatina Aisyah, isteri baginda yang termuda usianya iaitu wanita manja dan penuh siasah untuk memenangkan cinta kasih suami.
Wanita yang tidak berputera itu tidak disibukkan dengan tangis dan air kencing bayi tapi adalah wanita cerdas, penghafal hadis yang ulung dan selalu belajar.

Dialah pintu ilmu sahabat di zamannya. Selepas Rasulullah wafat, sahabat tidak suka memberikan fatwa tanpa bertanya terlebih dulu kepadanya.
Ada pula kakak Aisyah bernama Asma binti Abu Bakar, ibunda dan isteri syahid. Wanita itu amat berbeza dengan adiknya yang manja.
Asma adalah wanita tegar dan mempunyai anak ramai dan bersuamikan mujahid aktif tetapi bukan seorang yang kaya.

Asma wanita berani yang diberi kepercayaan bapanya untuk turut menjayakan hijrah Rasulullah dengan tugas khusus sebagai pembawa bekalan kepada dua muhajirin agung yang sedang sembunyi di Gua Thur.
Asma mempunyai akal yang panjang. Ketika dia tidak memiliki tali untuk mengikat bekalan makanan yang dibawanya, dia membelah ikat pinggangnya, sehingga dipanggil ‘si dua ikat pinggang’.

Apakah Asma dapat disamakan dengan Fatimah? Dia lain sekali dengan Fatimah. Asma bahkan biasa mengurus sendiri kuda suaminya dengan memandikan dan memberi makan.
Ini biasanya dilakukan lelaki tetapi Asma melakukannya kerana mencari reda suami. Asma juga biasa memikul sendiri kayu bakar yang dicarinya iaitu suatu pekerjaan yang biasa ditanggung lelaki.

Dia melakukannya dengan alasan yang sama. Dianggap ibu rumah tangga yang mampu berdikari dan selalu mencari akal untuk menyelesaikan persoalan yang dihadapinya dalam rumah tangga.
Asma jelas bukan jenis wanita ilmiah yang sibuk dengan pena dan kitab seperti adiknya.
Tetapi dia pun wanita solihah dan wanita teladan sahabat Rasullulah. Dia termasuk salah satu ‘bintang cemerlang’ di langit sirah Nabawiyah yang agung.

Suatu waktu Rasulullah menyebutkan nama seorang wanita sebagai calon ahli syurga, Muti'ah namanya.
Seorang saksi mengatakan Muti'ah selalu menyambut kedatangan suaminya dengan bersolek sebaik-baiknya, menyediakan makanan enak dan hangat di atas meja.
Tetapi daripada riwayat yang secebis itu sudah banyak pelajaran berharga yang dapat diperoleh.

Dalam taman sirah, ternyata banyak wanita muslimah dengan jenis berbeza-beza. Bahkan masih ada wanita seperti Shofiyah binti Abdul Muthalib, ibu saudara Rasulullah yang berani memancung leher Yahudi yang mengintai benteng tempat muslimah dan anak Muslim.
Mudah-mudahan kita, termasuk golongan yang berkumpul di syurga dengan pasangan masing-masing.

No comments:

Post a Comment